Student la USM, anul IV, nivel licență, la Facultatea de Drept, Daniel Lungu este sportivul de performanță care a obținut medalia de aur în cadrul Campionatului European (Seniori), 2021. Atât cariera în domeniul juridic, cât și cea sportivă sunt construite cu responsabilitate și profesionism. Maestru internațional al sportului, se mândrește că face parte din familia USM-iștilor ambițioși, care promovează performanța și excelența instituțională pe plan național și internațional.

Olesea Moiseev: Daniel, ați reușit să deveniți campion și să reprezentați victorios Republica Moldova la Campionatul European (Seniori). Dorim să aflăm mai multe despre acest eveniment: unde a avut loc competiția, pe cine i-ați avut concurenți, cine v-a însoțit și cum a decurs întrecerea?

Daniel Lungu: La data de 4 aprilie, anul curent, am participat la Campionatul European (Seniori), care s-a desfășurat în orașul Moscova. La competiție s-au înscris 400 de sportivi din 38 de țări, la diferite categorii. Categoria de greutate la care am luat parte este de 55 kg și este cea mai mică din spectrul de concurență. La Campionat am fost însoțit de antrenorii mei: Sergiu Crețu și Vitalie Zolotuscenco. Menționez că Sergiu Crețu, care este și antrenorul principal al lotului național și prim-vicepreședintele Federației de Haltere, la rândul său, a studiat la USM, la Facultatea de Drept, absolvind cu succes studiile de licență. Așadar, formăm o echipă din USM-iști, de aceea avem performanțe mereu.

O.M.: Medalia de aur, pe care ați obținut-o merituos, vă facilitează cariera profesională? Ce perspective urmează pentru dumneavoastră, campion european?

D.L.: Medalia obținută la acest Campionat European este prima medalie pe care am câștigat-o la Seniori și reprezintă un pas important în cariera mea de sportiv. Trebuie să remarc că la acest campionat, la fel, am efectuat normativul de Maestru Internațional al Sportului. Urmează, anul curent, Campionatul European (Under 23), în luna septembrie și Campionatul Mondial (Seniori), în luna noiembrie.

O.M.: Ați urcat pe prima treaptă a podiumului Campionatului European (Seniori), la proba de smuls, categoria 55 de kg, înregistrând rezultatul de 113 kg. Câte medalii aveți în palmares?

D.L.: În palmares am 67 de medalii. Cele mai importante titluri sunt: vicecampion european (Under 20), anul 2018; campion european (Under 23), proba smuls, anul 2019 și campion european (Seniori), proba smuls, anul 2021. Totodată, sunt multiplu campion național.

O.M.: Povestiți-ne despre tensiunea și emoțiile resimțite în timpul Campionatului European. Cum ați reușit să faceți față trăirilor interioare şi să le dirijați în sprijinul dumneavoastră?

D.L.: De fapt, am avut emoții foarte mari la acest campionat, deoarece reprezintă o competiție importantă. Am avut o pregătire îndelungată și extrem de complicată pentru mine, din cauza traumelor și accidentărilor care au apărut în timpul pregătirilor. Antrenamentele zilnice continue și efortul de a menține și a progresa competența sportivă au condus spre atingerea scopului propus. Mi-am pus drept țel obținerea rezultatului victorios și m-am concentrat asupra acestui scop, ceea ce m-a ajutat la obținerea medaliei. A fost o competiție foarte puternică și deosebit de tensionată din cauza că se desfășoară înainte de Jocurile Olimpice. Toți sportivii sunt în formă de pregătire foarte bună. Principalii concurenți au fost bulgarul Angel Rusev, turcul Sahin Muammer și românul Valentin Iancu.

O.M.: Practicarea intensă a sportului și implicarea activă în viața studențească sunt activitățile de bază cărora vă dedicați în întregime. Cine vă susține?

D.L.: Sunt susținut foarte mult de membrii familiei mele, care au mari emoții de fiecare dată când particip la competiții. Această susținere îmi oferă foarte multă motivație pentru obținerea rezultatelor, atât pe plan sportiv, cât și pe plan de studii. Sfaturile, îndemnurile, încrederea pe care o au pentru mine îmi dau putere și forțe noi pentru a reuși și a învinge.

O.M.: Ați ajuns la performanță, sunteți sportiv de top. Dincolo de muncă asiduă şi perseverență, credeți în talent? În familia dumneavoastră se practică sportul?

D.L.: După părerea mea, talentul nu prezintă importanță, sunt alte calități care urmează a fi dezvoltate pentru obținerea rezultatelor, și anume: munca, perseverența, entuziasmul care trebuie de repartizat corect. Prioritățile bine definite și urmarea strictă, cu dedicație de 100%, asigură rezultatele în domeniul sportului, dacă vorbim de sportul de performanță. În familia mea se practică sportul, însă la nivel de amatori.

O.M.: În ce proiecte sunteți implicat acum?

D.L.: Acum sunt în cantonament de refacere care presupune anumite proceduri de restabilire a organismului după competiție. Sunt student la Facultatea de Drept, ceea ce înseamnă studii complexe de specialitate care trebuie însușite minuțios. În perioada apropiată începem pregătirea pentru competițiile următoare.

O.M.: Cum v-a influențat pe dumneavoastră, sportiv de performanță, situația pandemică? V-a afectat activitatea sportivă? Dar pe cea de student?

D.L.: Situația pandemică m-a afectat foarte mult, pe plan sportiv, deoarece au fost amânate multe competiții, ceea ce scădea din motivația sportivilor. Totodată, nu puteam pleca la cantonamente de pregătire pentru competiții și, în mare parte, ne-am aflat în pregătire în Republica Moldova. Activitatea studențească nu a fost afectată foarte mult. Am încercat la maximum să mențin calitatea studiilor, implicându-mă totalmente.

O.M.: Sunteți în anul IV de studii, la Facultatea de Drept. Ce planuri aveți pentru viitor? Veți continua studiile la USM?

D.L.: După ce îmi voi lua licența în Drept, planific să-mi continui studiile la ciclul II, masterat, la USM. Doresc să-mi aprofundez cunoștințele în domeniul juridic și să-mi ridic competența profesională. Consider că pot construi o carieră de succes la Facultatea de Drept, deoarece profesorii sunt experți ai domeniului și voi obține studii de calitate.

O.M.: Ce îndemn aveți pentru tineretul din țara noastră?

D.L.: Îndemn tineretul din Republica Moldova să se ocupe de realizarea personală și cea profesională. Le recomand să dea prioritate studiilor, cercetării, cunoașterii. Să fie curajoși și să se implice în diverse activități; să combine studiile cu alte domenii de activitate, pentru că astfel își dezvoltă multiple capacități, care ajută la crearea carierei în viitor. Orice efort depus se va răscumpăra prin satisfacția de a obține rezultate.

O.M.: Mulțumim, Daniel, pentru acest interviu interesant care ne-a oferit posibilitatea să vă cunoaștem, să aflăm mai multe despre viața studențească și cea sportivă. Bucuria de a promova performanțele studenților USM-iști exprimă atitudinea și recunoștința pentru susținerea și promovarea valorilor sportive, care definesc chintesența instituțională: de formare a specialiștilor de înaltă calificare, de extindere a profilului etic şi civic al tineretului studios prin oferirea oportunităților de dezvoltare continuă a performanțelor. Vă mulțumim pentru dedicație, altruism, pasiune și talent! Succese și noi performanțe!

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved