Cătălina Plinschi este studentă la anul I, masterat, programul „Stat și societate din perspectiva istorică” la Facultatea de Istorie și Filosofie. A reușit obținerea unei burse de cercetare CICDE prin care explorează lumea alegerilor pentru a promova și valorifica adevăratele valori ale societății moderne. Studiază violența politică în toate formele ei de manifestare și este pasionată de antropologie și sociologie. În prezent, Pierre Bourdieu și violența simbolică îi ocupă timpul liber. Ca orice istoric dorește să lase în urma sa o istorie.

Olesea Moiseev: CICDE a desemnat câștigătorii celei de-a III-a ediții a programului de burse de cercetare în domeniul electoral. Vă numerați printre câștigătorii concursului. În ce constă contribuția dvs.?

Cătălina Plinschi: Bursa de cercetare a CICDE a venit într-un moment oportun, pentru că cercetarea din cadrul bursei urmeazăa fi bază pentru teza de master. Subiectul de cercetare este extrem de actual și problematic: Discursul de ură în campania electorală. Am fost cu toții martori la campanii electorale abuzive, care au neglijat orice protocoale sau pur și simplu norme ale eticii și moralei. Toate insultele, discursurile de ură, chemările la violență, au fost trecute cu vederea și nu au fost nicicum sancționate. Este timpul să stabilim limite mai clare ale discursurilor politice în campaniile electorale, să impunem sancțiuni și să învățăm societatea că astfel de practici nu trebuie agreate. Eliminarea aceste nereguli va conduce la buna organizare și desfășurarea a alegerilor din țara noastră.

O.M.: Care va fi rezultatul preconizat al proiectului de cercetare la programul CICDE și când să așteptăm concluziile investigației?

C.P.: Rezultatul proiectului individual constă într-un articol amplu, desfășurat, ce implică un sondaj, realizat în teren și analizat prin metoda cercetării cantitative. Voi analiza ultimele două campanii electorale, ele fiind încă vii în memoria electoratului și desigur voi realiza și o comparație între acestea.

CICDE planifică organizarea unei conferințe ample în noiembrie a anului curent, 2021, la care noi, bursierii, ne vom prezenta rezultatele. Concluziile și recomandările, de asemenea, vor fi publicate. Invit cu această ocazie toată comunitatea academică să urmărească noutățile și dacă sunt interesați, să participe la conferință.

O.M.: Cătălina, sunteți la anul I de studii, la masterat, programul „Stat și societate din perspectiva istorică”. În ce constă acest program și de ce merită ales?

C.P.: Mereu am susținut că Facultatea de Istorie și Filosofie formează specialiști foarte bine pregătiți nu doar profesional, ci și din punct de vedere cultural, politic, economic, social etc. Acest program de masterat l-aș recomanda tuturor, pentru că conținuturile și modalitatea de predare este orientată spre a scoate studentul din zona de confort – ne instruiește să gândim critic și obiectiv, ne educă să adresăm întrebări, ne învață să combatem dezinformarea, să studiem adevărul istoric și să cunoaștem complex istoria Moldovei și a lumii.

O.M.: Tema de cercetare la care lucrați este deosebit de actuală și prezintă interes public. Ce v-a determinat să alegeți acest subiect pentru cercetare?

C.P.: Îmi place mult să lucrez în teren, să discut cu oamenii, să fac sondaje și interviuri. Fiind în procesul de cercetare pentru teza de licență am descoperit că foarte multe persoane pe care le întrebam nu știau de existența unor termeni așa ca: „violența politică, discursul de ură, statul de drept ș.a.”Am înțeles că Moldova are o lacună enormă la capitolul eticii politice și culturii electoratului. În multe țări ale lumii aceste încălcări aduc după sine răspundere penală, de mulți ani în urmă. Or, aceste subiecte au devenit pentru mine un scop – să le fac cunoscute tuturor.

O.M.: Excelați la studii, cercetare și  programe extracurriculare. Cum reușiți să vă bucurați de tinerețe?

C.P.: Fiecare are propria definiție a fericirii. Dacă nu mergi la party în fiecare seară nu înseamnă că nu simți tinerețea. Mie munca întotdeauna mi-a adus cea mai mare plăcere. Apoi, mă bucur foarte mult când această muncă mai aduce roade. Sunt fericită și mă bucur din plin de această frumoasă perioadă a vieții mele.

O.M.: Ce îndemn aveți pentru tineretul studios din Republica Moldova?

C.P.: Puteți asculta sfaturi, dar nu sunteți obligați să le urmați! În orice activitate, fie ea intelectuală sau fizică, căutați-vă pe voi înșivă! Acesta tot poate fi un sens al vieții!

O.M.: Mulțumim pentru promptitudinea cu care ați răspuns invitației de participare la interviu. Felicitări frumoase pentru obținerea bursei de cercetare a CICDE și pentru deschiderea dumneavoastră în valorificarea și cultivarea principiilor etice pentru perfectarea organizării și desfășurării alegerilor din țara noastră. Persistența, competența și acțiunea sunt principiile de care dați dovadă, sporind calitatea cercetării și fortificând baza pentru ulterioarele investigații. Succese și multe oportunități pentru viitor!

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved