Sportiv de performanță, Sergiu Lupașco este unul dintre studenții USM-iști de top, care luptă pentru a-și realiza visele. Student la anul I, Facultatea de Drept, studiază sârguincios pentru a obține cunoștințe temeinice de specialitate, iar activitatea sportivă îi oferă confort personal și oportunitatea de a realiza lucruri mărețe.

Olesea Moiseev: Sergiu, sunteți student la Facultatea de Drept și un sportiv de succes. Unui USM-ist, așa precum sunteți dumneavoastră, îi stă bine astfel. Cum reușiți să îmbinați aceste două ipostaze?

Sergiu Lupașco: Pot spune că situația în care mă aflu cu siguranță nu îmi produce niciun disconfort, dimpotrivă, mă simt minunat atât în pielea de sportiv, cât și în cea de student. Sunt bucuros și împlinit de fuziunea acestor două poziții, cu toate că îmi reușește cu un efort considerabil să le îmbin pe ambele. Simt o mare satisfacție, când, uneori, aflându-mă pe unda mea, sesizez că sunt pe calea de a deveni cea mai bună versiune a mea. Sunt momente pe care sunt convins că nu le-aş fi înţeles dacă nu aş fi practicat sportul la cel mai înalt nivel. După toate cele trăite în sala de antrenament şi în sălile de concurs, totul îmi pare mult mai simplu astăzi. Pot avea o viziune mai bună, o motivaţie extraordinară de a face lucrurile foarte bine şi aceeaşi bucurie de a lucra în echipă.

O.M.: Excelați la studii și aveți rezultate impunătoare la sport. Care au fost cele mai fericite momente din activitatea studențească și din cariera sportivă a dumneavoastră?

S.L.: Din cauza regimului de carantină impus în țara noastră și în aproape întreaga lume, nu prea m-am bucurat de momente memorabile în calitate de student. În viața mea de sportiv, însă, cel mai fericit moment a fost acela, când pentru prima dată am urcat pe podium. Îmi este aproape imposibil să exprim ceea ce am simțit. Pot afirma un singur lucru, atunci m-am convins doar că absolut orice este posibil și că lumea poate fi a mea, lumea deja este a mea, din momentul în care mi-am propus să muncesc pentru realizarea viselor mele.

Nu pot să las pe locul secund nici activitatea studențească. Viața de student este specială și cea mai frumoasă, de aceea mă strădui să învăț conștiincios pentru a deveni un specialist bun. Îmi organizez programul așa încât să reușesc să realizez scopurile propuse și să obțin rezultatele așteptate.

O.M.: Ați urcat pe prima treaptă a podiumului la competiţiile naționale, la individual, organizate în cadrul Campionatului Republicii Moldova la lupte libere U23. Câte medalii aveți în palmares?

S.L.: În palmares dețin peste o sută de medalii. Trebuie să menționez, însă, că acesta este abia începutul. Nu vreau să mă opresc aici, pentru că îmi e imposibil să țintesc atât de jos. Visez să ajung să particip și să urc pe podium la Campionatele europene, mondiale și, desigur, la Jocurile Olimpice.

O.M.: Relatați-ne despre tensiunea şi emoţiile resimţite în timpul unui campionat. Cum reuşiți să faceți faţă trăirilor interioare? Sau încrederea în forțele proprii prevalează asupra oricărei emoții?

S.L.: Într-adevăr, orice competiţie te solicită mai ales prin prisma tensiunii şi a emoţiilor resimţite. Fiecare sportiv gestionează diferit aceste situaţii. Sunt persoane care cedează sub presiune şi greşesc elemente pe care le stăpâneau foarte bine în sala de antrenament, precum şi persoane care pur şi simplu strălucesc în acele situații, devenind excelenți. De fapt, nu cred că există vreun sportiv ale cărui emoții din timpul unui campionat să fie înăbușite de încrederea în forțele proprii. Oricât de dur ai părea, sufletul oricum îți arde și sângele se înfierbântă, atunci când ești chemat să ieși pe saltea și să-ți motivezi prezența în lumea sportului. Personal, sunt foarte tensionat în cadrul fiecărei competiții, fiindcă îmi pasă și mereu sunt înfricoșat de ideea că aș putea să nu-mi îndreptățesc efortul depus în cadrul fiecărui antrenament. Însă, sunt consolat de un singur lucru, de prezența lui Dumnezeu, pe care o resimt mereu, mai ales în situațiile tensionate, de criză. Emoțiile unei competiții sunt incomparabile, fascinante, diferite dacă știi cum să le trăiești și să apreciezi aceste momente .

O.M.: Cum considerați că ați ajuns la performanţă? Dincolo de muncă şi perseverenţă, credeți în talent? În familia dumneavoastră se practică sportul?

S.L.: Am ajuns la rezultate doar datorită muncii asidue, perseverenței, susținerii celor dragi și implicării Providenței. Talentul meu, însă, este unul ce nu depășește nivelul mediu al fiecărui om, de asemenea, nici norocos nu mă pot numi, fiindcă niciun rezultat nu l-am obținut fără bălți de transpirație. În sport am fost înrolat de tatăl meu, care e antrenor de lupte libere și căruia îi voi fi recunoscător tot restul vieții.

O.M.: Spuneți-ne despre proiectele în care sunteți implicat în prezent, fiind student și sportiv excelent?

S.L.: Sunt un voluntar deosebit de activ în cadrul comunității din care vin. Încerc să ofer mereu un braț de ajutor administrației locale în cadrul actelor de caritate ce se desfășoară în localitate, în baza unor proiecte la a căror întocmire particip de câte ori  am ocazia.

O.M.: Activitatea intensă pe care o realizați cu dedicație la studiu și cercetare, antrenamentele, competiţiile și alte activități sportive vă caracterizează. Cum reușiți să vă bucurați de tinerețe?

S.L.: Mă bucur de tinerețe, pot spune că nu-mi văd tinerețea într-un alt mod, decât cel în care mi-o petrec. Consider că acum este perioada în care trebuie să mă dedic la maxim visurilor mele. Pare plictisitor pentru mulți, dar, chiar dacă nu am timp pentru distracții și plimbări nocturne, caracteristice vârstei mele, de fiecare dată înainte de a adormi mă simt împlinit, cu adevărat împlinit, pentru că nu simt viața trecând pe alături.

O.M.: Cum v-a influențat pe dumneavoastră situația pandemică? V-a afectat activitatea sportivă?

S.L.: Situația pandemică mi-a oferit mult răgaz și m-a făcut să excelez într-un tempou mult mai accelerat decât până acum, mai ales în sport. Datorită orelor de curs reduse, reușesc să efectuez niște antrenamente titanice și uneori chiar și să mă odihnesc pe măsură.

O.M.: Care sunt planurile pe viitor?

S.L.: În primul rând, o dată cu încheierea studiilor mizez să am un loc stabil de muncă, ce mi-ar oferi și posibilitatea de a-mi continua cariera de sportiv. Totodată, îmi doresc un serviciu unde să muncesc cu dedicație și plăcere.

O.M.: Ce mesaj aveți pentru tineretul studios din țara noastră?

S.L.: Organizați-vă timpul în așa mod încât să vă puteți cultiva mintea cu cunoștințe temeinice, statornice, dar în același timp să vă mențineți corpul sănătos și în tonus. Or, așa precum spune înțelepciunea populară: „Într-un corp sănătos – o minte sănătoasă”.

O.M.: Felicitări cordiale pentru excelența sportivă și pentru succesele la studii. Fiecare reuşită a sportivilor noştri, orice medalie câştigată ne convinge că, prin disciplină și dedicație, prin curaj și insistență putem inspira studenții USM-iști să tindă și să atingă performanța și excelența. Apreciem entuziasmul şi dorinţa de a face lucruri bune și mărețe! Mulțumim pentru dedicație și performanțe!

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved