Studentă în anul II, la Facultatea de Litere, Tatiana Grosu este mereu în căutarea lucrurilor noi. Se plictisește dacă stă mult într-un singur loc, de aceea tot timpul caută să se implice în diverse activități care îi aduc satisfacție dinamismului său interior. Pasionată de artă, a încercat de toate – să picteze, să cânte, să danseze, și multe altele, s-a oprit (deocamdată) la scris. Prima sa apariție a fost într-o antologie de poezie, lansată în 2017, la București, de atunci a publicat poezii în câteva reviste literare din Republica Moldova și România. 

Olesea Moiseev: Tatiana, ați devenit câștigătoare a programului „Burse pentru viitorul tău”. Cum ați aflat despre organizarea acestui concurs?

Tatiana Grosu: Despre Centrul de Informații Universitare am aflat acum vreo patru ani, când  îmi făceam studiile la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Am avut marele noroc să întâlnesc oameni buni în calea mea, care aveau mereu grijă să-mi sugereze ceva, să mă îndrume, și respectiv de la profesorii mei am aflat despre o mulțime de oportunități de care pot beneficia studenții din Republica Moldova. Eram în anul II, la colegiu, când am vrut să depun documentele pentru o bursă, însă nu mi-a reușit, așa cum una din cerințele obligatorii de participare era să fii înmatriculat în primul an de studii. Atunci m-am gândit că o să aplic când voi fi admisă la facultate,  lucrul pe care l-am și făcut. Urmăresc cu mare drag activitatea CIU de ceva timp, și mă bucur enorm că al doilea an consecutiv sunt finalista proiectului „Burse pentru viitorul tău”.

O.M.: Faceți studii la Facultatea de Litere, specialitatea „Limba engleză și franceză” (Științe ale educației). Ce v-a determinat să alegeți acest profil? 

T.G.: De fapt, inițial, aveam un alt plan pe care l-am pus la cale în anul terminal la CEVVC, însă într-un final am ajuns la USM să fac Limbi și Literaturi Străine. Spun asta cu bucurie, deoarece oricât de banal ar suna, cred că facultatea aceasta m-a ales pe mine. Într-o săptămână, tot ce planificasem s-a răsturnat și am devenit studentă la facultatea de Litere. De când mă țin minte, mie mi-a plăcut să învăț, iar acest profil îmi garantează că viața mea va fi un proces de continuă cunoaștere și acumulare de noi experiențe.

O.M.: În anul curent, 2021, au fost depuse un număr record de dosare – 127. Cum credeți, care au fost punctele majore ale dosarului dvs.? 

T.G.: Cred că punctul major al dosarului meu rezidă în faptul că anul acesta am lucrat și mai mult decât anul trecut. Cu toate că a fost și este încă un an greu, cu multe provocări, eu m-am străduit să-mi concentrez forțele mele asupra lucrurilor bune pe care aș putea să le fac. În afară de ocupațiile de până acum, m-am implicat și în viața socială, am făcut voluntariat, iar bursa aceasta este ca o răsplată pentru efortul depus de mine.

O.M.: Cât de accesibilă este obținerea unei „Burse pentru viitorul tău” pentru studenți?

T.G.: Dacă e să vorbim despre accesul la informațiile CIU, atunci pot spune cu siguranță că este foarte simplu, literalmente la distanță de câteva linkuri poți să găsești totul atât despre „Burse pentru viitorul tău”, cât și despre celelalte programe de burse. Studenții curioși caută, se informează, se implică, și numărul record de dosare din anul acesta ne confirmă lucrul dat. Obținerea „Bursei pentru viitorul tău” este determinată de niște date statistice, așa cum există și un număr de persoane stabilit din timp, care vor fi selectate, iar eu presupun că toți cei care cred că au o șansă, trebuie să aplice la această bursă. 

O.M.: Bursele întotdeauna au fost și sunt mult așteptate de către studenți. Ce trebuie să cunoască un student care aspiră la astfel de burse?  

G.: Subscriu și eu la acest lucru, bursele sunt plata bine meritată pentru studenții sârguincioși. Iar cei care aspiră la astfel de burse ar trebui, în opinia mea, să depună un efort dublu sau triplu. Evident că este nevoie și de o implicare activă în viața socială, iar voluntariatul reprezintă un avantaj. La fel de important este să vii cu idei bune/interesante și să ai dorință să le implementezi, atunci mereu se va găsi cineva să te susțină, căci oamenii dintotdeauna s-au ajutat reciproc. Încă o frază în care cred eu sună în felul următor „nimic nu cade din pod”, este nevoie și să muncești ca să obții ceva în viață.

O.M.: Printre concurenții competitivi ai concursului, ați demonstrat că sunteți una dintre studenții cei mai buni. Cum ați reușit?

T.G.: Dacă aș fi cunoscut personal măcar pe cineva dintre concurenți, aș fi fost capabilă să răspund, respectiv pot să vă spun că doar membrii juriului sunt competenți să vină cu un răspuns obiectiv. Cert este că mă bucur foarte mult că am reușit!

O.M.: Premiile au fost oferite, având menirea să acopere necesitățile ce țin de efectuarea studiilor. Cum veți cheltui dumneavoastră acești bani ?

T.G.: Am câteva idei, însă deocamdată nu am luat o decizie finală, iar una dintre ele este reîmprospătarea bibliotecii mele cu niște cărți noi.

O.M.: Succesul și norocul vă însoțește. Ați mai participat și la alte concursuri?

T.G.: Vă mulțumesc, probabil că aveți dreptate. Da, am participat și continui să particip la multe concursuri, proiecte și activități, ele sunt o parte din viața mea. În 2019 – coautoare a antologiei „Unsprezece”, coordonată de Dumitru Crudu, iar de curând mi-am făcut apariția într-o antologie de poezie internațională, coordonată și tradusă în limba spaniolă de Mircea Dan Duța și Emilio Paz Panana. Acum lucrez asupra cărții mele de debut, care sper să apară în viitorul apropiat. 

O.M.: Ce veți face după absolvirea studiilor de licență? Care sunt planurile pentru viitor?

T.G.: După absolvirea studiilor de licență planific să fac masteratul (rămâne doar să aleg un profil, până atunci mai este), dar timpul va arăta totul. Acum e destul de complicat și riscant totodată să-ți faci planuri pe doi ani înainte, așa cum totul se poate schimba radical într-o singură zi. Important e să ajungem cu bine cu toții până atunci.

O.M.: Care este îndemnul dumneavoastră pentru studenți?

T.G.: Studenții sunt cei care fac viața mai frumoasă, mai colorată și mai bună, de aceea eu îi îndemn să nu se oprească, să creadă în visele lor mărețe, și împreună să contribuim la progresul societății, pentru că aportul fiecăruia contează. 

O.M.: Felicitări pentru obținerea bursei în cadrul programului „Burse pentru viitorul tău”! Pasiunea pentru artă, creativitatea și dinamismul, împletit frumos cu dragostea pentru cunoaștere și cercetare sunt principiile fundamentale care vă caracterizează. Orice activitate presupune implicare și dăruire și dumneavoastră le posedați cu prisosință. Mulțumim! Succese și realizări frumoase!

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved