Cristina Savin este o studentă activă și dedicată de la anul III, licență, la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova. Râvnește să schimbe lumea prin educație, de aceea se implică plenar în toate inițiativele curriculare și extracurriculare pentru a contribui la bunăstarea societății noastre. A demonstrat că merită să fie susținută în continuare, pentru a putea duce la bun sfârșit activitățile sale.

Olesea Moiseev: Sunteți studentă la Facultatea de Istorie și Filosofie, specialitatea „Istorie și limba engleză”. Ce înseamnă pentru dumneavoastră să fii USM-istă?

Cristina Savin: Mă mândresc că sunt USM-istă. Am depus dosarul la Universitatea de Stat din Moldova și am ales Facultatea de Istorie și Filosofie. Eram ferm convinsă că îmi poate oferi șansa să descopăr adevăruri esențiale pentru mine, mai ales că am o pasiune deosebită pentru istorie și limba engleză, așa că, mă bucur foarte mult că la USM le-am găsit anume în acest tandem minunat. Râvnesc să schimb lumea prin educație, poate suna măreț, ori poate modest pentru alții, dar eu deja m-am convins că aceasta e cea mai bună metodă pentru a-ți lăsa o amprentă trainică în lume. Ajutând oamenii să cunoască, să exceleze și să facă și ei schimbări colosale în ziua pe care o vom trăi mâine, contribuim la prosperarea societății noastre.

O.M.: Vă numărați printre finaliștii celei de-a șaptea ediții a programului „Burse pentru viitorul tău”. Fiind la anul III de studii, ați participat și anii precedenți la acest concurs?

C.S.: Da, sunt bursieră a acestui program al treilea an consecutiv. Pot afirma cu toată încrederea că „Burse pentru viitorul tău” înseamnă nu doar un suport financiar considerabil, ci este și o motivație în plus pentru a continua să lupt și să ating imposibilul din viziunea mea, dar e și un motiv de bucurie și gratitudine profundă pentru oamenii care stau în spatele lansării acestui program. Bursa mă responsabilizează și mai mult, pentru că știu că mi-a fost oferită cu încrederea și speranța că eu voi fi unul dintre acei membri ai societății care va contribui la crearea unui prezent prosper la noi acasă, de aceea voi munci pentru a răsplăti această investiție în folosul societății în care trăiesc – și anume, în educarea ei și inocularea unor valori inestimabile în rândul membrilor societății moldovenești.

O.M.: În acest an, 2021, au fost depuse un număr record – 127 de dosare. Cum credeți, care au fost punctele majore ale dosarului dvs.?

C.S.: Da, într-adevăr, au fost depuse mai multe dosare față de anii precedenți, iar dacă e să mă refer la punctele forte ale dosarului meu, cred că ar fi implicarea în activitățile extracurriculare, organizarea programelor educaționale pentru copii și maturi, viziunea mea despre lume pe care am oglindit-o în eseu și reușitele academice. Totodată, vreau să menționez continuitatea dezvoltării competențelor de specialitate și aplicarea practică a lor întru asigurarea bunăstării sociale ar fi o încurajare a eforturilor pe care le depun în anii de studenție.

O.M.: Cât de accesibilă este obținerea unei „Burse pentru viitorul tău” pentru studenţi?

C.S.: Programul „Burse pentru viitorul tău”este foarte accesibil, iar dacă studentul într-adevăr se manifestă multilateral și contribuie chiar de pe băncile universității la progresul societății prin implicarea în diferite programe, inclusiv cele de voluntariat, proiecte, atunci are toate șansele să obțină o bursă considerabilă.. Desigur că o importanță deosebită se acordă reușitei academice. Scrierea unui eseu în care participantul își expune opinia, gândurile, ideile cu privire la un anumit subiect, abordându-l din perspectiva proprie, poate convinge comisia de evaluare că merită să fie susținut.

O.M.: Bursele întotdeauna au fost mult așteptate de către studenți. Ce trebuie să cunoască un student care aspiră la astfel de burse?

C.S.: Orice student trebuie să știe că nu există limite, sunt doar bariere pe care, spre regret, ni le programăm singuri, fiind influențați de societate. Trebuie să încerce, să riște, să facă mai mult decât crede că poate, pentru că doar așa, obții cel puțin o parte din tot. Munca bine făcută, creată cu dăruire, fără a aștepta să primești vreo remunerare îți aduce, într-un final, mult mai multe decât te aștepți. Totodată, trebuie să fie foarte atent la parametrii de eligibilitate, să-și pregătească cu responsabilitate dosarul și să spere că va reuși.

O.M.: Premiile bănești au fost oferite cu scopul să acopere necesităţile ce ţin de efectuarea studiilor. V-ați gândit pe ce veți cheltui acești bani?

C.S.: Sunt niște bani la care mă raportez diferit față de alte venituri, cu o doză mai mare de responsabilitate. Cred că îi voi investi în materialele necesare pentru lansarea unei școli de limbi străine și în acoperirea unor necesități de ordin educațional, care îmi vor facilita procesul de studii în condițiile pandemiei.

O.M.: Noroculînsoțește activitatea studențească. Ce succese ați mai obținut?

C.S.: Vă mulțumesc, dar cred că, cu cât omul muncește mai mult, cu atât are și mai mult noroc. În anul acesta de studii am participat, împreună cu alți colegii de-ai mei, într-un proiect internațional „Cartografierea ghetourilor – Grodno, Cernăuți, Chișinău”, rezultatele căruia le-am împărtășit cu elevii de liceu din țară și mă bucur că am putut să contribui la conștientizarea de către tineri a faptului că un atentat la viața unui singur om este o amenințare la adresa întregii umanități, astfel încât, după cum a afirmat Ellie Wiesel „Să uiți să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău sunt unele dintre cele mai mari păcate”.

O.M.: Fiind studentă la anul III de studii, licență, care sunt planurile pe viitor?

C.S.: Planuri sunt multe, dar viitorul are proprietatea de a fi imprevizibil, așa că, mai ales în contextul ultimului an, mă străduiesc să trăiesc mai mult în prezent, să apreciez oamenii care îmi sunt alături și să continui să le fiu și eu mereu în preajmă. Sper să reușesc cu lansarea unei școli de limbi străine și să-mi duc la bun sfârșit misiunea de a folosi educația ca pe un instrument magic care m-ar ajuta să schimb lumea!

O.M.: La final de interviu, ce doriți să spuneți comunității universitare și oamenilor de acasă?

C.S.: Vă mulțumesc Dumneavoastră pentru acest interviu! Sunt recunoscătoare părinților mei pentru tot efortul pe care l-au depus pentru a mă ajuta să ajung unde sunt azi. Din păcate, tatăl meu, Gavril Savin, căruia îi datorez foarte multe, nu mai este în această lume, dar sunt sigură că-mi veghează ființa și se bucură pentru mine.

Le mulțumesc tuturor profesorilor buni care m-au ghidat și continuă să mă instruiască. Și, cu riscul de a repeta cele spuse anterior, afirm că mă mândresc că sunt USM-istă, că am ales Facultatea de Istorie și Filosofie, unde am avut ocazia să cunosc niște oameni minunați – de la colegi până la profesori, și invers.

Studenților le doresc succes în toate planurile pe care și le propun și îi îndemn să aplice la programe, la burse, să părăsească zona de confort și să lase o urmă frumoasă în inimile oamenilor din această țară. Căile pe care decid să le parcurgă în viață, indiferent de domeniul pe care l-au ales, să le urmeze demn și cu respect.

Și, nu în ultimul rând, le mulțumesc mult organizatorilor programului  „Burse pentru viitorul tău” (Centrul de Informații Universitare și Moldova Agroindbank), dar și celor ai altor proiecte  menite să susțină tinerii, educația de calitate și viitorul prosper la noi acasă.

O.M.: Cristina, mulțumimc pentru participarea la interviu. Sunteți o studentă ce poartă cu mândrie numele de USM-istă și care vi se potrivește întocmai. Exemplul dumneavoastră de studentă excelentă poate impresiona și motiva tinerii studioși să se responsabilizeze mai mult și să obțină succese, așa precum vă reușește dumneavoastră.

Felicitări pentru implicarea și dorința sinceră de a face lucruri mărețe și utile societății! Pasiunea pentru educație și punerea în valoare a principiilor culturale va contribui la edificarea societății bazate pe cunoaștere!

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved