Premianta concursului de eseuri, Diana Lupan este studenta visătoare care aspiră la noi culmi, prin studiu sistematic, muncă asiduă, dar și prin deschiderea spre provocări și inovații. Despre motivele și aspirațiile sale vom afla din interviul ce urmează.

Reporter: Care a fost motivația dvs. de a participa la concursul de eseuri „Dacă aș fi rector al USM”?

Diana Lupan: Am considerat o bună oportunitate de a scrie despre așteptările studenților USM-iști, aspectele care necesită a fi actualizate, de a propune soluții pentru ca absolvenții să-și găsească jobul potrivit. Totodată, scrierea acestui eseu mi-a permis să mă transpun, pentru câteva momente, în postura de rector și să gândesc prin prisma factorului decizional într-o instituție de învățământ.

Reporter: Ați devenit premianta concursului. Ce sfaturi aveți pentru tineretul studios de la USM ?

Diana Lupan: Unul dintre ingredientele de bază pentru a excela în domeniul ales este implicarea în activitățile curriculare și extracurriculare. Îndemn studenții să fie deschiși spre noi provocări, să urmeze stagii de practică în timpul liber sau chiar pe perioada vacanțelor. Referitor la procesul de studiu, aș sugera tineretului să se pregătească sistematic de ore, să evite procrastinarea și cel mai important, să nu lase totul pentru ultima zi.

Reporter: Participanții la concurs urmează să fie invitați la o întâlnire cu rectorul ales al USM, domnul Igor Șarov. Cum vă imaginați această întrevedere ?

Diana Lupan: Aștept întâlnirea cu deosebită impaciență pentru a-l cunoaște pe domnul Igor Șarov și pe ceilalți premianți ai concursului. Cred că va fi interesant, constructiv și proactiv.

Reporter: Care sunt așteptările dvs., fiind studentă la anul II, master, la Facultatea de Drept ?

Diana Lupan: Îmi fac studiile la specialitatea „Dreptul relațiilor de muncă și comerciale în afaceri”, programul de 120 de credite. Cursurile îmi oferă posibilitatea de cunoaștere și înțelegere a raporturilor de muncă, a relațiilor dintre angajat și angajator, a mecanismelor de eficientizare a acestora. Totodată, am studiat despre activitatea societăților comerciale, fapt ce mă va ajuta ulterior să-mi deschid o afacere.

Reporter: Ce intenționați să faceți după absolvirea studiilor la USM ?

Diana Lupan: Voi continua să mă formez profesional. USM mi-a oferit un background bine definit pentru a-mi găsi jobul potrivit. Cu siguranță că nu mă voi opri aici, dar voi continua un alt program de master sau doctorat.

Interviu realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved