La Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a USM am întâlnit-o pe Cristina Deșan, studentă la anul IV, la specialitatea „Tehnologie chimică industrială”, beneficiara Bursei Guvernului Republicii Moldova. Am invitat-o la un interviu prin corespondență pe care l-a acceptat cu drag.

Reporter: Ce înseamnă pentru dvs. Bursa Guvernului ?

Cristina Deșan: Bursa Guvernului înseamnă pentru mine, în primul rând, o apreciere a activității și implicării permanente în mediul instituțional, dar și în diverse programe extracurriculare. Totodată, este un succes personal care mă determină să acced spre noi culmi și realizări.

Reporter: Sunteți studentă la specialitatea „Tehnologie chimică industrială”. Cum ați ales această profesie?

Cristina Deșan: Această specialitate mi-a trezit interes din momentul în care am intrat în incinta universității, când am participat la Olimpiada Republicană de Chimie și am văzut studenții în halate albe cu un farmec deosebit ce mișunau pe coridoare. Laboratoarele luminoase cu diferiți reactivi, echipamente etc. era un fel de lume aparte, în care toți erau extrem de dinamici și preocupați. Voiam să mă alătur și eu ritmului lor alert, fiind o fire activă. Plus la toate, această specialitate pune accentul pe practică, ceea ce apreciez cu adevărat, fiindcă te scapa de rutină. Mă face să mă simt mai diferită, poate specială, față de studenții de la alte facultăți, prin simplul motiv că pot să înteleg mediul înconjurător, să explic procesele ce au loc în jur și să aplic cunoștințele acumulate în viața de zi cu zi.

Reporter: Care au fost punctele forte ale dosarului dvs?

Cristina Deșan: Punctele forte ale dosarului cred că au fost implicarea mea activă în proiectele de cercetare, participarea la conferințele științifice și desigur, activitatea dincolo de salile de curs. De asemenea, activitățile de voluntariat în cadrul Autoguvernării Studenților USM și locul III la Campionatul de dezbateri USM sunt dovada meritului pe care l-am obținut.

Reporter : Cât de accesibilă este Bursa Guvernului pentru studenţi?

Cristina Deșan: De fapt, pentru studenții activi și implicați, Bursa Guvernului este destul de accesibilă. Tot ceea ce trebuie să faci este să fii pasionat și să depui mult efort. Nu este o formulă secretă. Totul se obtine prin muncă.

Reporter: Care este îndemnul dvs. pentru studenții care aspiră la burse de merit?

Cristina Deșan: Este regretabil faptul că nu avem atât de mulți studenți interesați de bursele de merit. Cei care își doresc să obțină asemenea burse, ar trebui, în primul rând, să se informeze pentru ce performanțe sunt oferite, începând cu primul an de studii, să dea dovadă de rezultate bune în cadrul orelor de curs, să nu ezite să se implice în diferite proiecte de cercetare, să participe la conferințe, să publice rezultatele cercetărilor proprii. Importantă este și implicarea dincolo de spațiul universitar. Activitățile de voluntariat, participările la diferite concursuri joacă un rol însemnat în alegerea anume a dosarului dumneavoastră ca fiind unul dintre cele mai bune.

Reporter: Cum ați reușit să convingeți juriul că sunteți una dintre cei mai buni studenți?

Cristina Deșan: Prin muncă asiduă, perseverență, curaj și altruism. Tot ce fac este din plăcere, pentru a mă autodepăși, pentru a acumula noi experiențe și abilități. Meritele vin de la sine. „Dacă te-ai blocat într-o problemă, nu sta sa te gândești la ea; treci la treabă. Nu contează că nu știi ce faci, faptul că o faci e suficient pentru ca la un moment sa-ți vină ideile bune” (Mark Manson)- este mottoul după care mă conduc.

Reporter: Ce planuri aveți pe viitor, după absolvirea studiilor de licență?

Cristina Deșan: Mi-aș dori să devin un specialist veritabil în domeniu. Profesionalismul, abnegatia și perfecționismul sunt reperele spre care tind.

Reporter: Ce mesaj aveți pentru studenții din Republica Moldova?

Cristina Deșan: Acționează! Acțiunea este nu doar un efect al motivației, dar și sursa acesteia. Fii activ, implicat, dinamic! Perioada studenției este una din cele mai importante din viață în care ai posibilitatea să îți formezi noi abilități, să explorezi, să te dezvolți. Autodepășeste-te în fiecare zi! Identifică scopurile cu adevarat importante pentru tine și depune efort pentru a le realiza, fiindcă, așa cum scria Oscar Wilde: „În această lume există doua tragedii. Una constă în a obține ceea ce-ti dorești și cealaltă în a nu obține acest lucru”.Vă îndemn să găsiți echilibrul între cele două.

Interviul a fost  realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Serviciului Imagine și Relații Publice al USM

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved