Studentă la specialitatea „Drept”, anul IV, Maria Gogu studiază minuțios și cu deosebit interes domeniul jurisprudenței, deoarece este pasiunea și datoria ei pentru această țară. Învingătoare a  Concursului Național al Tinerilor Juriști – Drept civil; membră a Biroului Executiv al Consiliului Național al Tinerilor din Moldova; Vice President – The European Law Student’s Association Republic of Moldova; Președinta Comisiei drepturilor omului și relațiilor interetnice, în cadrul Parlamentului Tinerilor, ediția I; Project Manager – Juridice Moldova ș.a. Astfel a reușit să obțină Bursa Guvernului, pentru anul de studii 2020-2021, care o motivează să persevereze în domeniul ales.

Reporter: Ce înseamnă pentru dvs. Bursa Guvernului ?

Maria Gogu: Aprecierea a ceea ce fac și o plusvaloare a eforturilor depuse. Or, acest merit îmi sugerează că sunt pe calea cea dreaptă. Efortul și timpul acordat studiilor, dar și activităților extracurriculare formează rețeta succesului meu.

Reporter: Ce v-a determinat să faceți studiile la specialitatea „Drept”?

Maria Gogu: Dorința de mic copil de a deveni polițistă de frontieră și intuiția că domeniul jurisprudenței este ceea ce mi se potrivește. Ambiția nu se limita doar la așteptări sau vise, dar implica și jocuri improvizate, cu scenarii, care m-au determinat până în ziua de astăzi să-mi execut obligațiunile și responsabilitățile cu cea mai mare pasiune.

Reporter: Care au fost punctele majore ale dosarului dvs.?

Maria Gogu: Pe lângă media pentru trei ani de studii, un punct forte, cred că a fost implicarea în activitățile extracurriculare, precum și în cele de voluntariat, stagiile de practică și cercetările efectuate în domeniul dreptului.

Reporter: Cât de accesibilă este Bursa Guvernului pentru studenţi?

Maria Gogu: Bursa este accesibilă pentru toți studenții, în mod egal, însă pentru a o putea obține, trebuie să îndeplinești anumite condiții: nota medie de 9,00 (domeniul real) sau 9,50 (domeniul umanitar), să realizezi cercetări științifice, să participi la conferințe și concursuri care îți oferă cunoștințe vaste, dar și practici ale domeniului de cercetare.

Reporter: Ce trebuie să cunoască un student care aspiră la burse de merit?

Maria Gogu: Fiecare din noi trebuie să lase o istorie în spatele său, iar munca pe care o depunem în timpul anilor de studii trebuie să fie orientată nu doar pentru gloria personală, dar și pentru evoluția geniului uman.

Orice lucru trebuie să-l facem cu dedicație. Alegându-ne profesia, trebuie să conștientizăm și rolul nostru, dar și să formulăm clar scopul și obiectivele.

Reporter: Ați demonstrat că sunteți una dintre studenții cei mai buni printre concurenții competitivi ai concursului. Cum ați reușit ?

Maria Gogu: Am depus maximă pasiune și străduință pentru a deveni mai bună astăzi decât am fost ieri. Iar în acest scop, m-am axat atât pe studii, cercetări, cât și pe activitățile extracurriculare.

Reporter: Ce vă oferă Bursa Guvernului în activitatea dvs. ?

Maria Gogu: În primul rând, Bursa Guvernului îmi oferă o susținere financiară a performanțelor academice, în al doilea rând, obțin o plusvaloare în CV-ul meu.

Reporter: Ați mai participat la alte concursuri ? Ce succese ați mai obținut ?

Maria Gogu: Pe parcursul anilor de studii am participat la diverse concursuri, îndeosebi, realizând stagiile de practică, beneficiind de premii simbolice, însă cel mai mare câștig a fost experiența, cunoștințele acumulate și oamenii pe care i-am cunoscut.

Reporter: După absolvirea studiilor de licență, care sunt planurile pe viitor?

Maria Gogu: Să activez în continuare în sfera juridică și să contribui la dezvoltarea personală, a culturii juridice și a Republicii Moldova. Istoria activității profesionale să aducă oamenilor de astăzi și generațiilor de mâine un viitor mai bun în Republica Moldova.

Reporter: Ce mesaj aveți pentru studenții din Republica Moldova?

Maria Gogu: Timpul este limitat, nu-l pierdeți în zadar. Străduiți-vă pentru progres, nu pentru bifă. Nu lăsați opiniile celorlalți să vă înece vise. Și cel mai important – urmați-vă intuiția și propriile voastre dorințe. Astfel, tot ce trebuie să faceți este să fiți atenți, să munciți din greu și să dați cea mai bună lovitură.

 

Interviu realizat de Olesea Moiseev, specialist în Serviciul Imagine și Relații Publice al USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved