Ilie Prodan – un tânăr activ, mereu gata să contribuie la dezvoltarea societății prin activități de voluntariat, organizarea evenimentelor pentru tineri, implicarea în activități de cercetare și „academic writing”. Pasiunea pentru domeniul în care își face studiile îi stimulează dorința permanentă de a crește profesional și de a cunoaște lucruri noi și interesante.

Olesea Moiseev: Ce înseamnă pentru Dvs. Bursa Președintelui?

Ilie Prodan: Bursa Președintelui este un motiv de a mă dedica și mai mult activităților în care sunt implicat. Pentru mine, Bursa Președintelui nu este numai despre bani, cât despre motivația de a mă mișca mai departe. M-am convins că sunt pe calea cea dreaptă și mă bucur pentru această realizare. Bursa este doar un început de cale spre succes.

O.M.: Ce v-a determinat să faceți studiile la specialitatea „Relații internaționale”?

I.P.: Domeniul diplomației mereu a fost unul foarte atractiv pentru mine. Ceea ce m-a determinat definitiv să aleg specialitatea Relații Internaționale a fost ideea că, prin activitatea mea de viitor, voi avea posibilitatea să contribui la crearea unui mediu mai favorabil de viață în Moldova. Cunoaștem cu toții că ne confruntăm cu probleme serioase în mai multe domenii, dar, cu siguranță, avem nevoie de dorință de a schimba lucrurile spre bine. Acesta a fost scopul principal pe care mi le-am pus când am venit la FRIȘPA.

O.M.: Care au fost punctele majore ale dosarului Dvs?

I.P.: Cum și am menționat anterior, fac parte din mai multe rețele/organizații de voluntariat în care am reușit să acumulez o experiență destul de mare în domeniul activismului pentru beneficiul public. Presupun că, acest lucru m-a ajutat considerabil să fiu propus ulterior pentru obținerea acestei burse. Prin asta vreau să spun că nu numai studiile de performanță sunt importante pentru a evolua în domeniul profesional. O contribuție semnificativă este implicarea în activitățile extracurriculare în care cunoștințele obținute pot fi puse în practică.

O.M.: Ce trebuie să cunoască un student care aspiră la astfel de burse considerabile?

I.P.: Vreau să vin cu un îndemn pentru tinerii care doresc nu numai să se dezvolte ca personalitate, dar și să aducă ceva bun societății din care fac parte. Este foarte important să beneficiați de orice oportunitate care vă oferă noile spații pentru dezvoltare. Anume acest lucru vă face mai puternici și capabili să schimbați lucrurile din jur spre bine. Asemenea programe de burse pot să vă susțină considerabil, fiind o motivație să vă mișcați mai departe spre atingerea scopurilor voastre.

O.M.: După absolvirea studiilor de licență, care sunt planurile pe viitor?

I.P.: Pe viitor, planific să finalizez studiile în domeniul relaţiilor internaţionale și să contribui la viitorul țării noastre. Ce ține de continuitatea studiilor, planific să merg peste hotarele țării, însă voi reveni în Moldova să aplic experiența acumulată pentru a contribui la dezvoltarea țării noastre.

O.M.: La început de An Nou, ce mesaj aveți pentru studenții din Republica Moldova?

I.P.: Orice Nou An sosește cu speranțe și așteptări. Vă doresc să fiți mai activi și vocali, fiindcă noi contăm nu numai în viitor, dar și în prezent. Dezvoltați noile cunoștințe, aplicați-le în practică și nu ezitați să realizați ideile voastre prin inițiativele și proiectele proprii. Acum avem foarte multe oportunități pentru dezvoltare, inclusiv și programul de Burse de merit. La Mulți Ani, dragi colegi!

Olesea Moiseev: Ilie, mulțumim pentru interviu și felicitări frumoase pentru obținerea Bursei Președintelui! Sunteți adevărat patriot al neamului și un exempu pentru colegii Dvs și tineretul de astăzi. Iubiți țara, iubiți neamul, doriți să schimbați lucrurile spre mai bine. Astfel, vă dedicați la studii, cercetare, voluntariat, proiecte și programe. Ne bucurăm că faceți parte din Marea Familie a USM-iștilor. Vă urăm succese și multe oportunități de afirmare!

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved