Iubitor de muzică bună, jocuri sportive și pasionat de lumea programării, Dan Spînu ne mărturisește: „Tind să am o carieră de succes pentru a nu duce lipsă de nimic, atât financiar/material, cât și moral”. Istoria vieții studențești o aflăm din interviul ce urmează.

Olesea Moiseev: Ce înseamnă pentru dumneavoastră Bursa Președintelui?

Dan Spînu: În primul rând, aceasta este rezultatul efortului depus pe parcursul anilor de studii. Totodată, o mândrie de a mă afla în rândul celor mai buni studenți ai țării. Includerea numelui meu în această listă îmi insuflă încredere în propriile forțe. În al doilea rând, este un stimul în procesul de realizare al studentului ca om cu competențe profesionale de cel mai înalt nivel. Trebuie să remarc că este și un mic ajutor financiar pentru a face mai confortabilă viața de student.

O.M.: Ce v-a determinat să faceți studiile la specialitatea „Tehnologia informației”?

D.S.: De fapt, după ce am absolvit liceul, nu plănuiam să depun actele anume la această specialitate, optând pentru studii din domeniul economic. Îndemnul încrezut al prietenilor, părinților și al unor colegi, care considerau că IT-ul îmi este mai aproape, a jucat un rol important în această decizie. Astfel, după ce am creat o listă cu puncte pro și contra am înțeles că, într-adevăr, acest domeniu îmi este mai aproape de suflet și de aspirațiile mele.

O.M.: Care au fost punctele majore ale dosarului dvs.?

D.S.: Nu pot spune că dosarul meu a fost unul mai neobișnuit, deoarece nu găsim acolo concursuri sau activități la care să nu poată participa orice student de la orice facultate. Cred că media academică a fost, în primul rând, un factor important, dar au jucat un rol considerabil și activitățile extracurriculare pe care le-am indicat, de exemplu, hackathon, certificate ce atestă finalizarea unor cursuri pe baza specialității etc., participarea la sesiunea națională de comunicări științifice studențești, după care a urmat și o publicație științifică.

O.M.: Cât de accesibilă este Bursa Președintelui pentru studenţi?

D.S.: Bursa Președintelui este accesibilă pentru toți studenții, pentru că tot ce trebuie să faci este să-ți creezi dosarul și să-l depui pentru examinare. Cu toate acestea, pentru ca dosarul să treacă toate verificările cu bine trebuie să muncești ca să ai o medie academică bună. Concomitent, trebuie să participi la cât mai multe activități de voluntariat, concursuri, să te implici în proiecte și cercetări, ceea ce este bine nu numai pentru dosar, dar și pentru dezvoltarea personală și profesională.

O.M.: Ce trebuie să cunoască un student care aspiră la astfel de burse considerabile?

D.S.: Pentru a obține o astfel de bursă nu este obligatoriu să cunoști ceva anume, trebuie doar să însușești materialul pe care îl obții la prelegeri și să îndeplinești sarcinile propuse, ceea ce este comun tuturor. Mai important este să fii o fire dezvoltată multilateral, deschisă spre a cunoaște multe lucruri suplimentare, curaj pentru a te implica în proiecte interesante, chiar dacă unele rezultă cu eșec (și acesta este un câștig, la urma urmei), ceea ce duce la crearea unei personalități descurcărețe și la evidențierea acesteia din rândul celorlalți.

O.M.: Ați demonstrat că sunteți unul dintre studenții cei mai buni printre concurenții competitivi ai concursului. Cum ați reușit ?

D.S.: Cred că munca depusă, nopțile nedormite (nu pentru a învăța pe dinafară, dar pentru a studia materialul care îmi este pe plac) și dorința de a face totul cât mai aproape de ideal (cu toate că orice perfecționist știe că idealul este imposibil) au dat rezultatele care m-au pus într-o lumină bună.

O.M.: Ce perspective vă oferă Bursa Președintelui în activitatea dvs.?

D.S.: Pe lângă faptul că Bursa de merit aduce multă satisfacție, deoarece ești inclus în lista celor mai buni studenți, aceasta îți oferă o mică parte din resursele financiare necesare pentru a investi în procesul de învățare. Totodată, cu toții avem nevoie de puncte forte în CV, deci, cred că aceasta este una din ele.

O.M.: După absolvirea studiilor de licență, care sunt planurile pe viitor?

D.S.: Aș vrea să am studii superioare complete, deci să obțin și diploma de master, după care să continui construcția unei cariere de succes, temelia căreia deja am început să o pun.

O.M.: Ce mesaj aveți pentru studenții din Republica Moldova?

D.S.: Nu contează de unde vii, cine ești, cum arăți sau cât ești de bine asigurat financiar. Atunci când ajungi la universitate se începe o nouă viață în care totul depinde de tine, de dorințele, ambițiile și caracterul tău. Și cel mai important, atunci când încerci să faci ceva, fă-o cât se poate de bine, indiferent cât de obosit sau încărcat cu task-uri ești. Dacă ai început – e datoria ta să faci totul bine!

Olesea Moiseev: Vă mulțumim pentru încrederea pe care o aveți pentru Universitatea de Stat din Moldova. Or, este minunat că Dvs. investiți în procesul de învățare. Pentru a deveni un bun specialist trebuie să beneficiem din plin de toate oportunitățile pe care ni le oferă Universitatea. Totodată, trebuie să ne informăm permanent, să comunicăm cu personalități din domeniu, să experimentăm, să ne implicăm în activități care ne-ar ajuta să creștem profesional. Vă dorim ca entuziasmul cunoașterii să vă însoțească mereu! Noroc și multă voie bună!

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Secției Comunicare, relații publice și ghidare în carieră a USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved