Pasionată de tot ce înseamnă literatură, artă și frumos, Cătălina Andronache admiră frumusețea ce o înconjoară și este fericită să descopere fiecare moment al zilei. „Sunt mai mult decât un simplu om într-o lume enormă și mirifică. Știu ce vreau, ce pot și ce urmează să fac. Uneori cele mai frumoase surprize mă uimesc, cu toate că acestea sunt, de fapt, roadele muncii mele. Sunt cea mai bună versiune a mea astăzi, așa cum sunt. Mâine voi fi o nouă versiune, dar tot cea mai bună”, mărturisește Cătălina.

Olesea Moiseev: Ce înseamnă pentru dumneavoastră Bursa Republicii?

Cătălina Andronache: Bursa Republicii definește apogeul muncii mele în calitate de studentă. Aceasta sugerează nopțile pline de învățare printre buchiile limbii și literaturii române și ale limbii engleze, zilele de navetă printre aulele facultății, conștiinciozitatea de a munci și a fi tot mai bun zi de zi și a demonstra că pot, vreau și încerc. Bursa Republicii e aprecierea oferită la nivel național pentru a promova cele mai frumoase valori, primordială fiind cea de a fi om și de a învăța, a munci constant nu pentru note, ci pentru a-ți demonstra ție aptitudinile și competențele dobândite în anii de studii. Aceasta este avalanșa de emoții ce te cuprinde când înțelegi că anume tu ești apreciat în adevăratul sens al cuvântului ca și om, personalitate, ființă, promotor al muncii asidue și precursor al educației generațiilor viitoare.

O.M.: Ce v-a determinat să faceți studiile la specialitatea „Limba și literatura română și limba engleză”?

C.A.: Mereu afirm că profesia m-a ales pe mine și nu eu pe ea. Îmi amintesc și acum zilele când aveam doar șapte ani abia împliniți și primele lecții din clasa întâi, atunci când încercam să predau întocmai temele explicate de prima mea învățătoare păpușilor din casă. Desigur, părinții au încercat să mă convingă de nenumărate ori să îmi aleg o altă profesie, dar insistența mea a dat roade, iar eu am ajuns să îmi urmez visul – cel de a deveni profesoară de limba și literatura română și limba engleză. Astăzi, declar cu încredere că sunt omul potrivit la locul potrivit.

O.M.: Care au fost punctele majore ale dosarului dumneavoastră?

C.A.: Întreg dosarul demonstrează capacitatea studentului de a reuși la nivel academic, cât și extracurricular. Nu pot delimita ca una să fie mai prejos decât alta. Ambele creează întregul parcurs personal și profesional al unui student. Astfel, aptitudinile și competențele dobândite la nivel de parcurs academic definesc profesionalismul studentului, iar activitățile extracurriculare oferă o gamă variată de abilități utilizate, de asemenea, la nivel profesional și personal. Unele dintre punctele majore ale dosarului meu sunt: situația academică excelentă pe tot parcursul celor trei ani de învățământ; participarea la conferințele naționale și internaționale; participarea în diverse activități ca și membru al diverselor asociații studențești (membră a Autoguvernării Studenților USM, Comitetul Sindical al USM, Asociația studenților Facultății de Litere, voluntariat etc.). Pe lângă acestea, pot să mai adaug și evenimentele diverse organizate la nivel de facultate și universitate la care mereu luam parte și îmi aduceam aportul.

O.M.: Cât de accesibilă este Bursa Republicii pentru studenţi?

C.A.: Nu sunt o fire prea încrezătoare în forțele proprii. Bursa Republicii mi se părea un scop prea îndepărtat pentru a fi realizat chiar în ultimul an de studii, dar încrederea altora și aportul meu zilnic (câte o picătură de muncă și sârguință) și-au spus cuvântul. Bursa este accesibilă tuturor studenților, însă un aspect e de menționat – criteriile de eligibilitate trebuie respectate, iar tocmai aceste criterii demonstrează responsabilitate, competență, muncă, dărnicie, scopuri și succes.

O.M.: Ce trebuie să cunoască un student care aspiră la astfel de burse considerabile?

C.A.: Astfel de tipuri de burse nu semnifică apogeul vieții unei persoane și succesul absolut. Aceste burse sunt o recunoaștere la nivel național a faptului că profesionalismul tău și personalitatea se îmbină perfect într-un tot întreg pentru a determina acea ființă ce merită apreciere. Cu toate acestea, studenții ar trebui să cunoască că meritele pot fi apreciate nu doar prin burse, ci tocmai prin cunoștințe, idealuri și scopuri împlinite. Bursa nu demonstrează că ești superior altora. Din contră, bursa îți oferă rolul de a reprezenta forța cunoștințelor altora, celor care aspiră, visează, încearcă, greșesc, se ridică și ating succesul.

O.M.: Ați demonstrat că sunteți una dintre cei mai buni studenții printre concurenții competitivi ai concursului. Cum ați reușit ?

C.A.: Nu am reușit eu. A reușit munca mea de ani de zile, a reușit încrederea familiei, profesorilor, colegilor, prietenilor. Am învins prin participarea asiduă la orice eveniment și concurs, prin disciplină și organizare, prin aspirație și ideal, prin perfecțiunea non-perfectă, prin lacrimi, zâmbete, vise și dragoste … multă dragoste de cuvânt, patrie, neam, de tot ceea ce mă înconjoară, de ceea ce fac pentru mine în cadrul universității, de modul de a fi un exemplu pentru viitorii mei discipoli și de bucuria de a trăi orice clipă așa cum nu a mai fost.

O.M.: Ce perspective vă oferă Bursa Republicii în activitatea dvs.?

C.A.: Actualmente, se pune un enorm accent ca la angajare să deții un CV ce încântă ochii angajatorului. Consider că Bursa Republicii nu e doar un simplu punct din CV-ul meu, ci reprezintă interesul meu față de studiile pe care mi le oferă universitatea, entuziasmul de a participa oriunde, oricând și la orice eveniment ce mă dezvoltă multilateral. Sigur că această bursă oferă și oportunitatea de a fi recunoscut la nivel național ca unul sau una dintre cei mai buni studenți, ceea ce e o mândrie pentru mine, profesorii mei, dar și familia mea. Niciodată nu am încercat ca prin anumite câștiguri să devin faimoasă, ci, dimpotrivă, cred că anume câștigurile și succesele obținute sunt motiv de renume pentru propria mea personalitate ce se dezvoltă continuu. Este indiscutabil faptul că la anunțarea rezultatelor, multe persoane m-au catalogat ca și ,,renumită” datorită Bursei, însă consider că Bursa nu este doar meritul meu, ci o mică părticică a tot ce fac zi de zi.

O.M.: Ați mai participat la alte concursuri? Ce succese ați mai obținut?

C.A.: Nu există o zi în care să nu am ceva planificat în agenda mea. Muncă, muncă și iar muncă și nu voi înceta să spun acest lucru. Asta și cataloghează o persoană ca și sârguincios/oasă. Încerc, atât cât pot și cât îmi reușește, să particip la orice eveniment, mai ales la cele legate de facultatea unde îmi fac studiile. Anual particip la conferința studențească din cadrul facultății. Sunt membră a asociației studențești ASUSM. Totodată, reprezint Comitetul Sindical Studențesc al Facultății de Litere. Încerc să mă implic activ în fiecare număr al revistei studențești VoxUSM, fiind redactor. Unele dintre evenimentele care mi se perindă acum în minte sunt: ,,Traficul de ființe umane – cancerul secolului XXI”, ,,Club de lectură universitar”, ,,Caravana de iarnă”, ,,Ziua internațională a traducătorului”, ,,Recitind povești românești” etc. Unul dintre concursurile la care am participat și mi-au onorat statutul de student avizat este ,,Ars Adolescentina”, organizat an de an.

O.M.: După absolvirea studiilor de licență, care sunt planurile pe viitor?

C.A.: Tind să cred că procesul de învățare nu va fi întrerupt după absolvire și îmi voi continua studiile de masterat în domeniul pedagogiei, însă viața rezervă multe surprize, iar mie îmi place să accept provocările. Am fost onorată să fiu angajată anul acesta ca și profesoară în unul dintre cele mai renumite licee din Chișinău și să dau startul celei mai frumoase etape din viața mea, așa cum mi-o doream mereu. Continui să muncesc în aceeași direcție și nu mă văd într-un alt domeniu decât în cel al pedagogiei.

O.M.: Ce mesaj aveți pentru studenții din Republica Moldova?

C.A.: Să lupte, să creadă, să încerce, să spere, să se avânte, să cadă și să se ridice, dar să o ia de la capăt. Munciți pentru voi înșivă, pentru dezvoltarea voastră și nu pentru a demonstra cuiva aptitudini. Performanța aduce succes, succesul – fericire, iar fericirea – mândria de a fi student la Universitatea de Stat din Moldova.

Olesea Moiseev: Cătălina, vă mulțumim pentru dragostea pe care o aveți pentru părinți, familie, neam și țară. Trebuie să remarc că emoțiile dumneavoastră ne-au copleșit pe tot parcursul interviului. Apreciem efortul dvs. de a schimba lumea prin educație. Respect înalt pentru idealul dvs.! Vă dorim să explorați continuu universul lingvistic și cel literar pentru a surprinde sensul vieții!

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Secției Comunicare, relații publice și ghidare în carieră a USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved