Ambițioasă, creativă, sinceră, prietenoasă și întotdeauna săritoare la nevoie. Astfel, scurt, modest, dar cu deosebită admirație o cunoaștem pe Tatiana Penu, masterandă în anul II la programul „Audit și expertiză financiară”, Facultatea de Științe Economice a USM, care ne mărturisește că ceea ce o face mai puternică decât ieri este gândul de a crește în fiecare zi mai mult.

Olesea Moiseev: Ce înseamnă pentru dvs. Bursa Guvernului?

Tatiana Penu: Bursa Guvernului este o dovadă că munca mea este apreciată. Acest concurs reprezintă un suport masiv pentru mine, ceea ce mă face să cred în puterile proprii și mă motivează să nu mă opresc nicicând. Susținerea tinerilor din partea statului este o mare bucurie, deoarece suntem motivați și putem fi observați nu doar în cercuri restrânse, dar la nivel național.

O.M.: Ce v-a determinat să faceți studiile la master, specialitatea „Audit și expertiză financiară”?

T.P.: Dorința de a învăța la această specialitate se datorează faptului că am dorit să-mi îmbunătățesc cunoștințele din domeniul contabilității și să obțin altele noi în sfera auditului. De asemenea, această specialitate oferă un dublu avantaj:  un program la masterat cu o dublă diplomă la final de studii, ca urmare a unei colaborări frumoase dintre Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

O.M.: Care au fost punctele majore ale dosarului dvs.?

T.P.: Toate rezultatele pe care le-am obținut pe parcursul anilor de studenție și activitățile extracuricculare au valorat mult în acest concurs. Însă acel punct ce mă face mândră este setul de publicații din diverse reviste științifice studențești. Niciodată nu e prea mult, însă fiecare rând care apare în lista publicațiilor personale mă face să fiu și mai motivată.

O.M.: Cât de accesibilă este Bursa Guvernului pentru studenți?

T.P.: Bursă Guvernului este accesibilă pentru toți studenții doritori de a învăța, de a crește în fiecare zi câte puțin, dar sigur. Este important să cunoaștem că dosarul Bursei Guvernului nu conține doar eforturile noastre depuse într-o zi, dar pe parcursul anilor. Tot ce am acumulat, ce am realizat servește drept dovadă clară pentru cei ce verifică, analizează și selectează dosarele participanților la concurs.

O.M.: Ce trebuie să cunoască un student care aspiră la astfel de burse considerabile?

T.P.: Pentru a putea aspira la anumite burse este necesar să muncim mult pe parcursul fiecărui an de studii, să participăm la conferințele organizate de universitate, ceea ce oferă șansa de a vedea articolele noastre publicate. Privesc cu drag la fiecare material publicat în revistele universității. Un alt sfat este de a fi atent la orice cuvânt spus de profesorii universitari, deoarece datorită lor am aflat de diferite conferințe și concursuri. Totodată, îndemn studenții să fie mereu activi, curioși și permanent să aspire la mai mult.

O.M.: Ați demonstrat că sunteți unal cei mai buni studenți printre concurenții competitivi ai concursului. Cum ați reușit ?

T.P.: Anii de studenție nu au trecut fără a fi implicată în diverse activități, fără a efectua cercetări, fiind ghidată de profesorii universității. Ei au reușit să semene în mine dorința de a cerceta, de a analiza, de a crea și de a reface ori de câte ori este necesar până să ajungem la un rezultat bun. Fără ei, care mi-au fost alături în toți anii de studenție, profesorii, nu aș fi reușit. De asemenea, un lucru care m-a făcut sa câștig este faptul că nu am cedat atunci când a fost mai greu sau nu eram printre persoanele din primele rânduri ale listei.

O.M.: Ce perspective vă oferă Bursa Guvernului în activitatea dvs.?

T.P.: Bursa Guvernului ne oferă șansa de a fi observați de un contingent mai mare de oameni și reprezintă un prim pas spre un viitor profesional dorit. Or atunci când ești remarcat, mereu poți întâlni oameni care vor contribui la creșterea personală. Trebuie doar să fim la locul potrivit și să permitem acelor persoane să ne ajute. Pe lângă acest fapt, această bursă este și o posibilitate de a face o mică investiție în obținerea de noi cunoștințe.

O.M.:  Ați mai participat la alte concursuri ? Ce succese ați mai obținut ?

T.P.: Vreau să spun că nu este primul an când am participat la acest concurs de burse, însă în acel an nu mi-am văzut numele pe listele câștigătorilor. Acest fapt nu m-a făcut să renunț și, anul acesta, am reușit să completez dosarul cu toate dovezile necesare. Sper că acest răspuns va fi un imbold și pentru cei care anul acesta nu au reușit să se regăsească în lista premianților și în scurt timp vor mai încerca.

O.M.: După absolvirea studiilor de masterat, care sunt planurile pe viitor?

T.P.: Tind spre susținerea cu succes a tezei de master și obținerea diplomei. În mod cert voi continua să studiez, să-mi îmbogățesc și aprofundez cunoștințele în cadrul Universității de Stat din Moldova. De asemenea, planul pentru viitor este de a crește la nivel profesional, iar fiecare zi să fie o nouă treaptă spre drumul către o carieră de succes.

O.M.:  Ce mesaj aveți pentru studenții din Republica Moldova?

T.P.: Dragi prieteni! Vă pot spune că totul se face prin muncă și efort. Realizările altora trebuie să fie pentru noi doar un exemplu că putem să fim și noi la fel de buni sau chiar mai buni. Credeți în forțele proprii, fiți curioși, visători, nu va gândiți întâi la premiul cel mare, deoarece doar cu răbdare se ajunge la final și se culeg cele mai bune roade. Vreau să spun că nicio propunere nu este întâmplătoare, trebuie doar să știm când să ne implicăm. Un lucru făcut la timp aduce roade mai târziu.

Olesea Moiseev: Felicitări cordiale pentru obținerea Bursei Guvernului. Sunteți un exemplu de curaj și insistență permanentă. Orice inițiativă bună trebuie să fie încurajată de cei ce ne înconjoară, ce ne iubesc și/sau sunt implicați în procesul de studii și cercetare. Parcursul educațional necesită efort, altruism, dar și pasiune. Doar așa creștem, învățăm, ne perfecționăm și ajungem la performanță. Vă dorim succese noi și multe oportunități de realizare!

Interviul a fost realizat de Olesea Moiseev, specialist în cadrul Secției Comunicare, relații publice și ghidare în carieră a USM.

Universitatea de Stat din Moldova 2022 © All Rights Reserved