Stimate Domnule Profesor Florin Damian,

Vă aducem cele mai calde felicitări, exprimându-Vă profundă  consideraţie şi respect la cei 60 de ani pe care îi marcați în aceste zile. Activitatea Dumneavoastră în cercetare, predare, management instituțional și cel al proiectelor, dar și multiplele inițiative în cadrul comunității matematice, încununează o frumoasă carieră ştiinţifico-didactică și managerială.

Vă cunoaştem ca pe un membru marcant al şcolii de geometrie din Chişinău, unde ați început cercetările sub îndrumarea cunoscutului geometru, profesorul Vitalie Macarov. Încă din anii de studenție, ați reușit deja să obțineți rezultate științifice importante ca, de exemplu, construcția unor serii numărabile de varietăți 3-dimensionale necompacte neorientate de măsură finită. Aceste construcții nu au fost întâmplătoare sau sporadice, deoarece au fost urmate în scurt timp (1987) de un prim rezultat notoriu: construcția varietății hiperbolice compacte 4-dimensionale, rezultat căruia v-a fost oferit un raport semiplenar la Conferința internațională de topologie din Bacu în 1987. Merită menționate și alte rezultate importante  obținute ulterior: varietăți hiperbolice necompacte 4- și 5-dimensionale de volum finit, poliedre echidistante peste baze compacte etc. Suntem siguri că vom mai avea de multe ori bucuria să auzim despre alte realizări deosebite ale dumneavoastră, iar rezultatele obținute nu pot decât să-și lărgească aria de recunoaștere.

Sunteți printre liderii comunității matematice din Republica Moldova, unde depuneți un efort permanent pentru promovarea si menținerea ei in rândurile comunității matematice internaționale, contribuiți la asigurarea unui nivel înalt, corespunzător rigorilor contemporane, al activităților ce țin de domeniul matematicii: instruire, cercetare, publicații științifice.

Sunt incontestabile contribuția și efortul dumneavoastră la editarea și promovarea revistelor de matematică și informatică. În calitate de redactor al revistei Buletinul Academiei de Științe a Republicii Moldova. Matematica”, pe parcursul a aproape trei decenii, ați reușit menținerea unui nivel înalt și creșterea constanță a vizibilității cercetărilor matematice autohtone.

Cursurile pe care le țineți la Facultatea de Matematică și Informatică USM au fost mereu apreciate de studenți, cărora le-au servit drept intrare în fascinanta lume a matematicii, sursă de inspirație, dar și lecții de viață. Și tinerii v-au urmat cu încredere, obținând rezultate deosebite la toate ciclurile: licență, masterat și doctorat.

Sunteți printre inițiatorii și autorii unui șir important de proiecte științifice, proiecte de promovare a cercetării și de dezvoltare a infrastructurii pentru domeniul matematicii și al informaticii în Republica Moldova: Proiectul UNESCO de lansare a Societății Matematice din RM (2001), Simpozionul internaţional, consacrat jubileului de 75 de ani  de la naşterea Prof. Alexandru Zamorzaev (2002), proiectul CRDF/MRDA CERIM, de creare la USM a unui Centru de Educație și Cercetare în Informatică și Matematică (2006-2008), două proiecte AŞM-RFBR (2005-2009), un Program de Stat în domeniul matematicii (2011-2015) câteva proiecte de modernizare a suportului educațional și de cercetare la USM și IMI V.Andrunachievici, printre care și ultimul – „Biblioteca Digitală Matematică a Moldovei – un prim pas spre EuDML”.

Nu se știe cum ar fi evoluat lucrurile, dacă în copilărie ați fi luat decizia să urmați calea poetului Liviu Damian, dar avem siguranța că ați fi reușit și în domeniul vre-unui gen literar. Noi însă suntem bucuroși că ați ales Matematica și că avem un compatriot care ne reprezintă și un coleg pe care ne putem întotdeauna baza.

Dragul nostru Coleg şi Prieten, cu ocazia acestui eveniment deosebit Vă dorim mulţi ani înainte plini de noi realizări, inspirație, bucurii de la cei dragi şi multă, multă sănătate.

La Mulţi Ani !

Published luni, 6 martie 2023